Składniki:
½ kg ziemniaków
15 dag mÄ…ki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
½ kg pieczarek
20 dag cebuli
2 łyżki tłuszczu
1 łyżka bułki tartej
Sól do smaku
Pieprz do smaku
10 dag żółtego sera
1 łyżka masła
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków dodać obie mąki, 2 jajka i zagęścić ciasto.
15 dag mÄ…ki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
½ kg pieczarek
20 dag cebuli
2 łyżki tłuszczu
1 łyżka bułki tartej
Sól do smaku
Pieprz do smaku
10 dag żółtego sera
1 łyżka masła
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków dodać obie mąki, 2 jajka i zagęścić ciasto.
Cebulę i pieczarki pokroić i przysmażyć na tłuszczu, ostudzić, dodać jajko, bulkę tartą- przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować wałek, kroić w plastry i ręką formować placuszki.
Napełniać nadzieniem pieczarkowym, sklejać w kulki i ugotować w osolonym wrzątku. Ugotowane pulpety polać stopionym masłem i ozdobić pokrojonym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz