Liściaki czyli zmieniaki w kapuście

Tradycyjny przepis znaleziony w bardzo starej książce kucharskiej. Takie połaczenie wyszło naprawdę pysznie :)



Składniki:
75 dag surowych ziemniaków
25 dag ugotowanych ziemniaków
10 słoniny
½ szklanki śmietany
1 cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
1 mała główka kapusty

Wykonanie:

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać ugotowane ziemniaki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na świeże liście kapusty kłaść po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego, następnie zwinąć w pół i układać w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu przekroić na pół i polać sosem sporządzonym ze stopionej słoniny z cebulą i śmietany.

Można również zalać liściaki przygotowanym sosem i zapiec w piekarniku.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz