Tradycyjne drożdżowe ślimaczki, idealnie smakują z barszczem- podane np. na Wigilię
Składniki:
½ kg mąki
2 jajka
1 łyżka margaryny
4 dag drożdży
3 duże cebule
½ kostki margaryny „palmy”
sól
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
1 szklanka ciepłego mleko z wodą
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajkami
gałka muszkatołowa do smaku
1 szklanka ciepłego mleko z wodą
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajkami
i 1 łyżką rozpuszczonej margaryny, gałką muszkatołową i solą do smaku.
Następnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą z mlekiem ( mleka ½ szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę drobno pokroić i udusić w 1/8 kostki palmy z solą i pieprzem. Z gotowego ciasta urywać po kawałku i wyrabiać placki wielkości spodka.
Nakładać farsz cebulowy, zwijać w wałek i formować ślimaki.
Każdy ślimak maczać w roztopionej palmie od spodu i układać ciasno w formie.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować resztą stopionej margaryny od góry.
Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na rumiano w temperaturze 200 stopni około pół godziny. Podawać z barszczem np. na Wigilię, możemy również cebulę podsmażyć z pieczarkami.
Koniecznie muszę spróbować! :-)
OdpowiedzUsuń