Prosty w przygotowaniu, pyszny i bardzo efektowny :) Tak przyrządzony pasztet skusi nawet największego niejadka ! :)
Składniki:
30 dag szynki drobiowej
60 dag zielonego groszku (może być mrożony)
¼ kostki masÅ‚a
3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 bułka
4 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w odrobinie mleka, następnie odcisnąć i zmielić razem z szynka.
Stopić 1 łyżkę masła, dodać mąkę- zasmażyć, po czym wlać gorące mleko. Doprawić do smaku i mieszając gotować powoli około 10 minut. Resztę masła stopić, dodać groszek,
posolić i dusić przez 15 minut, następnie zmiksować.
Dodać 2 żółtka, wystudzoną zasmażkę i pianę ubitą z 2 białek.
Pozostałe 2 żółtka i pianę ubitą z 2 białek, namoczoną bułkę dodać do masy z szynki i lekko wymieszać.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę groszkową, następnie masę szynkową. Górę nakryć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz