Kolorowy domowy pasztet z groszku i szynki

Prosty w przygotowaniu, pyszny i bardzo efektowny :) Tak przyrządzony pasztet skusi nawet największego niejadka ! :)



Składniki:

30 dag szynki drobiowej
60 dag zielonego groszku (może być mrożony)
¼ kostki masÅ‚a
3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 bułka
4 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w odrobinie mleka, następnie odcisnąć i zmielić razem z szynka.


Stopić 1 łyżkę masła, dodać mąkę- zasmażyć, po czym wlać gorące mleko. Doprawić do smaku i mieszając gotować powoli około 10 minut. Resztę masła stopić, dodać groszek,


posolić i dusić przez 15 minut, nastÄ™pnie zmiksować. 


Dodać 2 żółtka, wystudzonÄ… zasmażkÄ™ i pianÄ™ ubitÄ… z 2 biaÅ‚ek. 


PozostaÅ‚e 2 żółtka i pianÄ™ ubitÄ… z 2 biaÅ‚ek, namoczonÄ… buÅ‚kÄ™ dodać do masy z szynki i lekko wymieszać. 


Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę groszkową, następnie masę szynkową. Górę nakryć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz