Żurek Wielkanocny ze śledziem

Jeszcze chwila i nadejdą Święta Wielkanocne, więc czas na  potrawy świąteczne.

Składniki:

Żur żytni 2 szklanki
Woda 3 szklanki
Siedź matias 1 filet
Grzyby suszone 1/3 szklanki
Śmietana ½ szklanki
Sól i pieprz do smaku
Majeranek do smaku

Wykonanie:

Grzyby opłukać, zalać przegotowaną wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować, wyjąć z wywaru i pokroić. Do wywaru wlać żur, gotować kilka minut, doprawić do smaku, podprawić śmietaną, wymieszać i chwilę podgrzać. Następnie dodać pokrojonego śledzia, grzyby i podawać. Zamiast śledzia możemy podać żurek z jajkiem lub białą kiełbasą. 

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz