Węgierska zupa rybna

W moim domu bardzo często króluje ryba w różnych postaciach, wszyscy ją uwielbiamy. Jest zdrowa a zarazem uzupełnia tran w naszym organizmie




Składniki:

Ryba karaś lub inna 1 ½  kg

Sól 2 płaskie łyżki

Cukier 1 łyżka

Ocet 5 łyżek

Cebula biała 2 szt.

Marchewka 4 szt.

Pietruszka 2 szt.

Listek laurowy 2 szt.

Sól i pieprz do smaku

Natka pietruszki posiekana 2 łyżki

Składniki na zasmażkę:

Smalec 2 łyżki

Mąka pszenna 2 łyżki

Papryka wędzona słodka 1 łyżka

Wykonanie:

Rybę sprawić, pokroić w dzwonka, opłukać, zalać zimną wodą, dodać sól, cukier, ocet, liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu powoli do miękkości ryby. Następnie odcedzić do innego garnka przez sito(rybę delikatnie odłożyć), dodać pokrojone i oczyszczone warzywa i ugotować do miękkości, po czym wyjąć warzywa . Z podanych składników zarobić zasmażkę, podlać odrobiną zupy, wymieszać i wlać do garnka i gotować przez 10 minut. Rybę rozłożyć na talerze, zalać zupą, posypać natką pietruszki i podawać z grzankami z chleba razowego. Możemy zaciągnąć śmietanką.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz