W moim domu bardzo często króluje ryba w różnych postaciach, wszyscy ją uwielbiamy. Jest zdrowa a zarazem uzupełnia tran w naszym organizmie
Składniki:
Ryba karaś lub inna 1 ½ kg
Sól 2 płaskie łyżki
Cukier 1 łyżka
Ocet 5 łyżek
Cebula biała 2 szt.
Marchewka 4 szt.
Pietruszka 2 szt.
Listek laurowy 2 szt.
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
Składniki na zasmażkę:
Smalec 2 łyżki
Mąka pszenna 2 łyżki
Papryka wędzona słodka 1 łyżka
Wykonanie:
Rybę sprawić, pokroić w dzwonka, opłukać, zalać zimną wodą, dodać sól, cukier, ocet, liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu powoli do miękkości ryby. Następnie odcedzić do innego garnka przez sito(rybę delikatnie odłożyć), dodać pokrojone i oczyszczone warzywa i ugotować do miękkości, po czym wyjąć warzywa . Z podanych składników zarobić zasmażkę, podlać odrobiną zupy, wymieszać i wlać do garnka i gotować przez 10 minut. Rybę rozłożyć na talerze, zalać zupą, posypać natką pietruszki i podawać z grzankami z chleba razowego. Możemy zaciągnąć śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz