Rolada drożdżowa z lodówki

Przepis pochodzi z dawnych czasów powojennych. Moja babcia taką roladę piecze zawsze na Święta Wielkanocne.




Składniki:

Mąka pszenna ½ kg
Margaryna ½ kostki
Cukier ½ szklanki
Cukier waniliowy 1 szt.
Jajka 3 szt.
Drożdże 3 dag
Mleko ½ szklanki
Szczypta soli
Nutella

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z płaską łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym, rozbełtanymi jajkami, margaryną, solą i zarobić ciasto jak na makaron. Następnie ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin, po czym wyjąć i podzielić na dwie części. Rozwałkować oddzielnie na stolnicy posypanej mąką, nałożyć nadzienie, zwinąć w roladę, przenieść do formy . Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz