Świąteczna karkówka

U mnie na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznej, domowej karkówki!



Składniki:

karkówka 1,20 kg
czarna herbata 4 saszetki
łupiny z 4 białych cebul
sól 20 dag

Składniki na marynatę:

woda -  tyle by przykryła mięso
4-listki laurowe
8-ziarenek ziela angielskiego.

Wykonanie:

Wodę z przyprawami zagotować, ostudzić. Włożyć mięso, przykryć przykrywką i odstawić w chłodne miejsce na trzy dni. Następnie wyjąć mięso, przełożyć do innego garnka, zalać letnią wodą, dodać herbatę, łupiny z cebul i sól. Parzyć mięso przez 1,5 godziny, lecz nie zagotować.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. U mnie też nie może zabraknąć domowych wędlin na stole podczas Świąt. Karkówka, schab, szynka.. uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń