Kotlety z kaszy i wędzonej ryby

Bardzo lubię te "kaszane" kotleciki z dodatkiem ryby. Są po prostu pyszne!



Składniki:

1/3 szklanki kaszy gryczanej
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki wody lub rosołu
2 łyżki tłuszczu
15 dag wędzonej ryby
5 łyżek startego żółtego sera
2 jajka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól do smaku
papryka ostra mielona do smaku
bułka tarta do panierki
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Kaszę wymieszać i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu (lub na rosole). Do przestudzonej kaszy dodać starty ser, posiekaną rybę, natkę pietruszki i jajka. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: