U mnie na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznej, domowej karkówki!
Składniki:
karkówka 1,20 kg
czarna herbata 4 saszetki
łupiny z 4 białych cebul
sól 20 dag
Składniki na marynatę:
woda - tyle by przykryła mięso
4-listki laurowe
8-ziarenek ziela angielskiego.
Wykonanie:
Wodę z przyprawami zagotować, ostudzić. Włożyć mięso, przykryć przykrywką i odstawić w chłodne miejsce na trzy dni. Następnie wyjąć mięso, przełożyć do innego garnka, zalać letnią wodą, dodać herbatę, łupiny z cebul i sól. Parzyć mięso przez 1,5 godziny, lecz nie zagotować.
Przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńU mnie też nie może zabraknąć domowych wędlin na stole podczas Świąt. Karkówka, schab, szynka.. uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń