Uwielbiam te pulchne bułeczki na śniadanie! Ich wykonanie jest ekspresowe, bo w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie musimy czekać aż wyrośnie.
Składniki:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
400 ml jogurtu naturalnego
60-70 dag mąki pszennej typu 450
Wykonanie:
Jogurt wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, dodać mąkę, jajko i wyrobić ciasto takiej samej konsystencji jak na pierogi. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać szklanką krążki, ułożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni piec przez 20 minut.
takie jogurtowe pieczywo musi byc delikatne w smaku :) pyszny pomysł
OdpowiedzUsuńTylko 20 minut? Brzmi niesamowicie :) A wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńA jaka grubość tego ciasta?
OdpowiedzUsuńDobre pytanie :)
Usuń