Przepis na farsz z białej kiełbasy dostałam od sąsiadki. Ona jednak przygotowywała tradycyjne pierogi, ja natomiast postanowiłam użyć ich w mini pierożkach (uszkach) do barszczu. Przy okazji wypróbowałam nowy, regionalny przepis na barszcz na kwasie z kapusty. Wyszło pysznie!
Składniki na barszcz:
80 dag buraczków ćwikłowych2 litry wywaru warzywnego
1 szklanka kwasu z kapusty kiszonej
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
Wykonanie barszczu:
Buraczki umyć, obrać, pokroić i zalać wywarem. Doprawić do smaku, wlać z kapusty i gotować przez 30 minut.Składniki na farsz:
2-3 pętka białej kiełbasy1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie farszu:
Kiełbasę obrać z jelita, zmielić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.Składniki na ciasto:
25 dag mąki2 żółtka jaja
1 łyżeczka masła
woda
Widzę, że przygotowania do świąt już trwają! :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń