Pierożki z białej kiełbasy w barszczu na kwasie z kiszonej kapusty

Przepis na farsz z białej kiełbasy dostałam od sąsiadki. Ona jednak przygotowywała tradycyjne pierogi, ja natomiast postanowiłam użyć ich w mini pierożkach (uszkach) do barszczu. Przy okazji wypróbowałam nowy, regionalny przepis na barszcz na kwasie z kapusty. Wyszło pysznie!



Składniki na barszcz:

80 dag buraczków ćwikłowych
2 litry wywaru warzywnego
1 szklanka kwasu z kapusty kiszonej
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku

Wykonanie barszczu:

Buraczki umyć, obrać, pokroić i zalać wywarem. Doprawić do smaku, wlać z kapusty i gotować przez 30 minut.

Składniki na farsz:

2-3 pętka białej kiełbasy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie farszu:

Kiełbasę obrać z jelita, zmielić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Składniki na ciasto:

25 dag mąki
2 żółtka jaja
1 łyżeczka masła
woda

Wykonanie ciasta:

Z mąki, żółtek, masła i odrobiny wody zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować, wycinać literatką kółka, nakładać farsz i formować pierożki. Gotować w osolonej wodzie i podawać z barszczem.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: