Nie wyobrażam sobie wigilijnego menu bez uszek z grzybami!
Ciasto:
350 g mąki typ 50035 g masła
200 ml gorÄ…cej wody (ok. 90 stC)
szczypta soli
Farsz:
100 g suszonych grzybów1 cebula
1 łyżka masła
½ łyżeczki majeranku
Sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut.Farsz: Grzyby opłukać o namoczyć w niewielkiej ilości wody (najlepiej przez noc). Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, drobno pokroić, a wywar zostawić (np. do przygotowania sosu lub zupy). Grzyby dodać do uduszonej na maśle, poszatkowanej cebulki. Doprawić.
super pomysł, musze wypróbować pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuń