Tradycyjny karp wigilijny przygotowany w niecodzienny sposób- na parze, z aromatem świątecznego cynamonu i imbiru.
Składniki:
1 kg karpia2 łyżki suchej herbaty
1 łyżka cukru
olej do smażenia
Składniki na marynatę:
1 łyżeczka imbiru3 łyżki przyprawy typu MAGGI
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki cukru
¼ szklanki wody
Wykonanie:
Rybę dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w dzwonka. Wszystkie składniki na marynatę połączyć, wymieszać i polać rybę, odstawiając ją na 2 godziny.Następnie usmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. W garnku parowym wyłożyć dno folią aluminiową i wysypać herbatę wymieszaną z cukrem. Nałożyć szklane naczynie do gotowania, ułożyć przygotowaną rybę i przykryć. Garnek postawić na średnim ogniu do momentu, aż cukier z herbatą zacznie dymić. Nie odkrywając zestawić z ognia i wędzić rybę przez około 20 minut.
*Folię rozłożyć w garnku bo inaczej przypali się nam garnek!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz