Odchudzone muffinki świąteczne FIT

Świąteczne muffinki od tych tradycyjnych różnią się przede wszystkim dodatkiem cynamonu, przypraw korzennych, dodatkiem orzechów i innym nadzieniem (również korzennym). Aby nieco odchudzić kaloryczność tych pyszności to lekko jeszcze zmodyfikowałam ten przepis.



Składniki:

250 g mąki (może być pół na pół pszenna z razową)
1/2-3/4 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju kokosowego (standardowo słonecznikowy)
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżeczka przypraw do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu

+ dwie garści orzechów włoskich
powidła korzenne Stovit (o smaku śliwki korzennej i pomarańczy korzennej)

Wykonanie:

Składniki mokre wymieszać ze sobą: roztopiony i ostudzony olej kokosowy, mleko, jajka. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki, a następnie dodawać do składników mokrych -cały czas miksując. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać delikatnie łyżką. Nakładać ciasto do połowy wysokości formy na babeczki, następnie 0,5 łyżeczki powidła śliwkowego albo pomarańczowego i przykryć resztą ciasta. Piec 20 minut w temp. 200 stC.

Tradycyjna Kuchnia

4 komentarze:

  1. poproszę jedną na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domyślam się, że świętami pachną dzięki tym przyprawom:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pysznie wyglądają :) Jeżeli odchudzone to można jeszcze na dodatek zjeść ich 2x więcej :)

    OdpowiedzUsuń