Zupa grzybowa wigilijna

Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż. Ja jak zwykle zaczynam planować wigilijne menu ze sporym wyprzedzeniem. W tym roku na stole pojawi się na pewno zupa grzybowa z suszem i miodem. 



Składniki:

15 suszonych prawdziwków
15 dag suszonych jabłek
2 marchewki
2 pietruszki
1 liść laurowy
6 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki miodu
sok z ½  cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić do namoknięcia. Następnie włożyć do garnka razem z warzywami, suszonymi jabłkami i przyprawami. Zalać dwoma litrami wody i gotować powoli przez godzinę. Doprawić sokiem z cytryny, miodem, pieprzem i solą do smaku. Po ugotowaniu wyjąć grzyby, a resztę składników zmiksować i rozlać na talerze razem z całymi grzybami. Można podawać z makaronem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz