Brownie maksymalnie czekoladowe

Mam wrażenie, że brownie stało się popularne w naszym kraju dzięki zachodnim kawiarniom, które utworzyły swoje placówki w Polsce. A znacie historię powstania tego ciasta ? Ponoć Pani Brown, bibliotekarka z USA zapomniała dodać proszku do pieczenia do swojego ciasta czekoladowego. Pomimo to podała je swoim gościom. Jakie było jej zdumienie, jak ciasto bardzo im posmakowało. Nie wiem ile prawdy w tej historii :) Ale ja uwielbiam to ciasto ! Jest tak słodkie, że zawsze podaje je w towarzystwie kwaśnych owoców, dla przełamania tej słodyczy. 


 Składniki:

4 czekolady gorzkie min. 60% kakao (ok. 80 gram każda)
1 kostka masła
1 szklanka mąki
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka
szczypta soli

opcjonalnie:

kwaśna konfitura, ja użyłam wiśnie (Naturalnie Owocowe- Stovit)

Wykonanie:

Masło roztopić na małym ogniu, dodając 3 czekolady podzielone na kostki (ciągle mieszając). W międzyczasie utrzeć cukry z jajkami, dodać roztopioną czekoladę z masłem, szczyptę soli i mąkę. Miksować do połączania składników. Ciasto wlać na średnią blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzch zetrzeć jedną czekoladę. Piec 30-35 minut w temperaturze 160 stC.



*  Dodatkowo dodałam do ciasta wiśnie marki Stovit (ułożyłam równomiernie w rzędach 6x5, następnie posypałam czekoladą i dopiero wstawiłam do pieczenia). Po upieczeniu, dla przełamania słodyczy podawałam także polane sosem wiśniowym i wiśniami.

Tradycyjna Kuchnia

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. średnia: ja użyłam 23x28, ale może byc teń np. 24x24 lub podobna
      Na tradycyjnej dużej nie próbowałam, ale spokojnie można również spróbować, ale wówczas należy skrócić czas pieczenia.

      Usuń
  2. Ślinka leci na sam widok! Brownie to jedno z moich ulubionych ciast :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. nie pogardzę brownie :) a gdy pierwszy spróbowałam to średnio mi smakowało, ale z czasem się przekonałam :)

    OdpowiedzUsuń