Tortilla kukurydziana

Tortilla jest to nazwa nadana przez Hiszpanów, określająca płaski chleb który znaleźli w Meksyku wśród Azteków w XVI wieku. Słowo "tortilla pochodzi od hiszpańskiego słowa" torta ", co oznacza okrągły placek.

Składniki:

30 dag mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
½ kostki margaryny
1,5 szklanki wody gazowanej
olej do smażenia
sól

Składniki na farsz:

25 dag drobiowego mięsa mielonego
1 czerwona papryka
1 biała cebula
1 łyżka ostrego ketchupu
1 ząbek czosnku
sól do smaku
2-3 łyżki oliwy
1 puszka kukurydzy

Wykonanie:

Obie mąki zmieszać z solą i wlać roztopioną margarynę. Następnie wlać wodę gazowaną i zgnieść ciasto jak na makaron. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić ciasto na kule wielkości jaja kurzego i odstawić na pół godziny.



W między czasie rozgrzać oliwę, włożyć mięso i zmieloną paprykę, smażyć powoli przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać ketchup, zmiażdżony czosnek, odsączoną kukurydzę i sól do smaku. Dusić jeszcze przez 5 minut i odstawić pod przykryciem do czasu usmażenia tortilli. Kule kukurydziane wałkować na placki i smażyć na oleju lub na oliwie z obu stron tak samo jak naleśniki.



Usmażoną tortillę przykryć wilgotną ściereczką (aby się nie łamała) i odłożyć na 20-30  minut, a następnie nadziewać farszem.

Tradycyjna Kuchnia

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam dania z tortillą! Pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa tortilla jest zdecydowanie smaczniejsza od tej sklepowej :) Mniam. Dobra i na obiad, i na śniadanie, i na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojoj jak ja dawno jadłam tortille! Muszę spróbować! Odsyłam do Kcalmar.com http://kcalmar.com/blog/2016/09/19/papryki-faszerowane-komosa-ryzowa/, gdzie znajdziecie coś zdrowego i pysznego :) Polecam :) a ja idę robić tortille :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz mnie! Uwielbiam mąkę kukurydziana i nie przejdę obok tego przepisu obojętnie:)

    OdpowiedzUsuń