Sos pomidorowy z cukinią i bazylią do słoików na zimę

Sos pomidorowy to chyba najczęściej przygotowywany przeze mnie sos :) Pasuje do wielu potraw, dlatego w tym roku pokusiłam się również o przygotowanie go w formie przetworów.



Składniki:

2,5 kg pomidorów
2 czerwone papryki
1 biała cebula
1 młoda cukinia
1 pęczek świeżej bazylii
5 ząbków czosnku
5 łyżek oliwy
10 łyżek cukru
3 łyżeczki soli
pieprz do smaku
papryka mielona ostra do smaku
120 ml octu

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować i zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Przełożyć do masy pomidorowej, dodać startą paprykę i cukinię. Przyprawić do smaku, dodać posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około godziny. Na końcu dodać ocet, zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia