Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym

Placki ziemniaczane są uwielbiane zarówno przez starszych jak i dzieci. Tradycyjnie podawane ze śmietaną, uwielbiane również w towarzystwie gulaszu (tzw. placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam!



Składniki:

1 kg ziemniaków
4-5 ząbków czosnku
1 jako
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
sól i pieprz do smaku
bazylia w proszku do smaku
olej do smażenia

Składniki na sos:

4 pomidory
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
1 pęczek natki pietruszki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać mąkę z bułką tartą, jajko, sodę oczyszczoną, przyprawy do smaku i zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Placki kłaść na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Wykonanie sosu:

Oliwę rozgrzać na patelni, dodać drobno posiekany czosnek, zmiksowane pomidory. Dusić na małym ogniu około 15 minut, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić do smaku i podawać.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. u mnie placki zazwyczaj są ze śmietaną albo ketchupem :)

    OdpowiedzUsuń