Idealna potrawa na jesienny, syty obiad :) Grzybów u mnie w tym roku sporo, wiec i potraw grzybowych więcej :)
Składniki:
½ kg grzybów leśnych
3 łyżki masła
½ szklanki śmietany
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
½ puszki zielonego groszku konserwowego
3 łodygi selera naciowego
1 mały por
1 czerwona papryka
300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
zioła do dekoracji
świeże bułki
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i włożyć na rozgrzane masło, dusić przez 20 minut. Następnie grzyby przełożyć na talerz, a na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną paprykę, pora i selera. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zalać bulionem, wsypać groszek i dusić jeszcze przez chwilę. Na końcu doprawić śmietaną rozbełtaną z mąką, chwilę podgotować. Podawać w wydrążonych bułkach z dodatkiem świeżych ziół.
Na ile porcji jest ten przepis? :)
OdpowiedzUsuń