Sernik z orzechami

Kolejna pyszna serowa i słodka propozycja :)



Składniki na spód placka:

1 ½ szklanki mąki
½ kostki margaryny
5 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
papier do pieczenia

Składniki na masę orzechową:

4 białka jaja
½ szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
15 dag zmielonych orzechów włoskich
1 szczypta proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

1 kg sera
1 szklanka oleju
2 szklanki mleka
4 żółtka jaja
2 jajka
35 dag cukru pudru
1 budyń śmietankowy

Składniki na masę waniliową:

½ litra mleka
1 cukier waniliowy
6 łyżek cukru
2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 ciemna czekolada deserowa
1 kostka masła

Wykonanie ciasta na spód placka:

Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy.
Wykonanie masy orzechowej:
Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać kupkami na ciasto i obficie posypać prawdziwą kawą.

Wykonanie masy serowej.

Ser zmielić dwa razy. Białka jaj ubić na sztywno. Do zmielonego sera dodać pozostałe składniki, bardzo staranie utrzeć, dodać ubite białka, lekko zamieszać i wylać na placek.
Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 minut.

Wykonanie masy waniliowej:

Z mleka, cukru waniliowego, cukru, mąki ziemniaczanej i mąki pszennej ugotować krem. Ostudzić i utrzeć z masłem, wyłożyć na zimny placek i posypać obficie startą czekoladą.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. mmm...sernik to dla mnie ciasto idealne! :) bardzo pomysłowy jest ten sernik, takiego jeszcze nie jadłam :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik kusi i kusi smacznym wyglądem...

    OdpowiedzUsuń