Zupa postna z Wołynia

Przepis regionalny, odnaleziony w starej książce kucharskiej. W sam raz na nadchodzące przedświąteczne dni.



Składniki:

½ szklanki suszonych grzybów
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
6 buraczków ćwikłowych (małych)
1 główka białej kapusty
½ kg ziemniaków
½ szklanki koncentratu pomidorowego
1 szklanka fasoli JAŚ
cukier do smaku
ocet do smaku
ziele angielskie (4 ziarenka)
liść laurowy 1 łyżka masła

Wykonanie:

Grzyby namoczyć na noc w 2 ½ litrze wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Fasolę także należy namoczyć oddzielnie po czym ugotować. Następnego dnia zagotować grzyby w wodzie w której się moczyły, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, cebulę i obrane buraczki. Wszystko gotować przez pół godziny, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, kapustę, dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Zupę gotować do miękkości warzyw z dodatkiem octu i cukru do smaku. Po ugotowaniu dodać masło i wsypać ugotowaną fasolę.

Tradycyjna Kuchnia