Ziołowa marynowana fasola do sałatek

Jestem zwolennikiem domowych przetworów, dlatego fasolę jaś również przygotowuje sama, w pysznej, ziołowej zalewie. Palce lizać!



Składniki:

1 ½ kg fasoli „JAŚ”
12 ząbków czosnku
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki suszonego oregano
5 listków laurowych
1 ½ łyżki soli
1 ½ litra wody

Wykonanie:

Fasolę namoczyć, gdy napęcznieje zalać 2 litrami wrzącej wody, włożyć 2 obrane ząbki czosnku, zioła i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Następnie odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików, dodać po 1 listku laurowym i po 2 ząbki czosnku. Zagotować 1 ½ litra wody z sola do smaku, zalać fasolę, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz