Pieczarki marynowane w occie

Kolejne słoiczki do mojej domowej spiżarni.
Są pyszne, idealne do sałatek.




Składniki:

½ kg młodych pieczarek
½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju
2 gałązki rozmarynu
sól do smaku
ostra papryka do smaku

składniki na marynatę:

50 ml octu balsamicznego
1 liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
150 ml wody

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić i gotować przez 5 minut w dwóch litrach wody z solą i papryką, następnie odcedzić. Po czym pieczarki przełożyć do wyparzonych słoiczków razem z pokrojonymi pomidorami i rozmarynem. Składniki na marynatę zagotować, zalać pieczarki, zakręcić dokładnie i pasteryzować przez 10 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz