Muffiny jaglane

Tak delikatnego i pysznego ciasta drożdżowego już dawno nie jadłam!
Można piec jako tradycyjne bułeczki, bądź jak ja dzisiaj w foremkach na muffiny.



Składniki:

1 szklanka płatków jaglanych
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
3 jajka
2 dag drożdży
1 cukier waniliowy
1 białko jaja
tłuszcz do foremek

Wykonanie:

Płatki ugotować na mleku, ostudzić, po czym zmiksować na gładką masę. Dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie mleka i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie wsypać mąkę, dodać utarte z cukrami jajka, wyrobić bardzo starannie ręką ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przełożyć dom przygotowanych foremek i gdy jeszcze trochę podrosną, posmarować białkiem jaja. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut.




Kasza jaglana na słodko i słono

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Nie wychodzą gorzkawe? Płatki jaglane dają taki posmak. Zapisałam sobie do wypróbowania. Może banany spróbuję dodać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wychodzą gorzkie :) Są delikatne, po prostu pyszne !

      Usuń