Muffinki kukurydziane z serem \

Wytrawna wersja muffinek- smakują wybornie :)



Składniki:

10 dag kukurydzy z puszki
15 dag kaszki kukurydzianej
15 dag wędzonego sera żółtego
10 dag mąki przennej/ kukrydzianej
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
300 gram śmietany
60 ml oleju
1 czerwona papryka
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do foremek

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z kaszką kukurydzianą, startym serem, oczyszczoną i pokrojoną drobno papryką, odsączoną kukurydzą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawami do smaku. Jajko roztrzepać z jogurtem, olejem, śmietaną i połączyć z suchymi produktami. Dokładnie wymieszać. Napełnić foremki natłuszczone olejem i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni,



piec około 30 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku na 5 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz