Kruche jabłkowe ciasteczka drożdżowe

Kruche i drożdżowe jednocześnie? To nie pomyłka! Dokładnie takie są te ciasteczka! Rozpływają się w ustach! pycha!





Składniki:

2 szklanki mąki
20 dag margaryny
1 jajko
1 żółtko jaja
1 dag drożdży
1 łyżka cukru
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 aromat pomarańczowy
½ kg jabłek
cukier puder do posypki
cynamon mielony do posypki
1 szczypta soli
papier do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę posiekać z jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i usunąć gniazdka nasienne. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować ciasto, szklanką wycinać kółeczka i nakładać jabłka. Następnie zlepiać, ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Tradycyjna Kuchnia