Ciasto krucho drożdżowe- rewelacyjny przepis na słodko i słono

Uwielbiam ten przepis- bardzo często z niego korzystam- zarówno w słodkich jak i słonych wypiekach. Idealnie sprawdza się z dodatkiem owoców na słodko, ale również np. w postaci faszerowanych pierożków (wówczas doję nieco mniej cukru)




Składniki:

2 szklanki mąki
20 dag margaryny
1 jajko
1 żółtko jaja
1 dag drożdży
1 łyżka cukru
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 szczypta soli

Wykonanie:

Margarynę posiekać z jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Piec na złoto (dowolne kształty- np. pierożki) w temperaturze 180 stopni około pół godziny.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze: