Ciasto krucho drożdżowe- rewelacyjny przepis na słodko i słono

Uwielbiam ten przepis- bardzo często z niego korzystam- zarówno w słodkich jak i słonych wypiekach. Idealnie sprawdza się z dodatkiem owoców na słodko, ale również np. w postaci faszerowanych pierożków (wówczas doję nieco mniej cukru)




Składniki:

2 szklanki mąki
20 dag margaryny
1 jajko
1 żółtko jaja
1 dag drożdży
1 łyżka cukru
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 szczypta soli

Wykonanie:

Margarynę posiekać z jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Piec na złoto (dowolne kształty- np. pierożki) w temperaturze 180 stopni około pół godziny.

Tradycyjna Kuchnia

4 komentarze:

  1. Fajny przepis. Pozdrawiam
    mojebistro.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to ciasto nie musi rosnąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, należy wykonać jak powyżej jest opisane, pozdrawiam

      Usuń
  3. Przygotowanie ciasta kruchego nie jest trudne, jednak wymaga sporego zapasu czasu. Moim zdaniem warto poświęcić dłuższą chwilę, by delektować się jego smakiem.
    https://kowalskistudio.pl/

    OdpowiedzUsuń