Forszmak poświąteczny

Forszmak jest to potrawa przygotowana z różnych składników, np. z ugotowanych ziemniaków, pieczonego lub gotowanego mięsa, śmietany i utartego sera, albo z cebuli, śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako przystawka lub danie główne.
U mnie przygotowana z tego co zostało po świętach - stąd też ta nazwa.



Składniki:

1 kg wędliny
1 cebula
1 czerstwa bułka
1 jabłko
15 dag ugotowanych ziemniaków
15 dag żółtego sera
3 łyżki tłuszczu
15 dag śmietanki
3 łyżki mąki
3 jajka
2 kostki drobiowe
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Wędlinę pokroić i udusić z pokrojoną cebulą, następnie zmielić z namoczoną i odciśniętą bułką, jabłkiem i ziemniakami. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić śmietanką wymieszaną z kostkami drobiowymi. Wymieszać z masą mięsną, startym serem, jajkami i przyprawami do smaku. Dokładnie wymieszać, przelać do naczynia żaroodpornego, piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz