Zapiekanka z brukselki

Brukselka jest najmłodszym i najmniejszym potomkiem kapuścianego rodu- będąc jednocześnie źródłem wielu witamin.
U mnie dziś w zapiekana pod kołderką sera żółtego. Mniam!



Składniki:

1 kg brukselki
½ szklanki rosołu (może być z kostki)
½ szklanki startego żółtego sera
5 dag masła
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Brukselkę dokładnie oczyścić z zwiędłych listków, dokładnie opłukać i ugotować z cukrem do miękkości, następnie odcedzić. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, ułożyć brukselkę, polać rosołem, posypać serem i oprószyć gałką muszkatołowa. Na wierzch położyć wiórki masła, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do zrumienienia sera.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Nie mogę przekonać się do brukselki, nie lubię jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń