Pulpety mięsne z kukurydzą w sosie pomidorowym

Smaczny pomysł na obiad.



Składniki:

75 dag mielonego mięsa wieprzowego
2 cebule
2 żółte papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki tłuszczu
1 szklanka rosołu (może być z kostki)
½ łyżeczki mielonego kminku
2 łyżeczki ostrej papryki
sól do smaku
pieprz do smaku
1 puszka kukurydzy
mąka do panierki

Wykonanie:

Mięso wymieszać z pieprzem i solą do smaku, dokładnie wyrobić masę. Formować pulpety, obtaczać w mące i usmażyć na tłuszczu. Pulpety przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną  cebulę i paprykę. Do tego sosu włożyć raz jeszcze pulpety, podprawić koncentratem pomidorowym, wymieszać, dodać kminek i zalać rosołem. Gotować na bardzo małym ogniu, po chwili dodać odsączoną kukurydzę, dogotować do miękkości i gotowe. Podawać z pieczywem lub do drugiego dania.

Tradycyjna Kuchnia