Tortilla kukurydziana

Prosty, szybki i pyszny przepis na domowÄ… tortille z mÄ…ki kukurydzianej i pszennej.



Składniki:

30 dag mÄ…ki pszennej
20 dag mÄ…ki kukurydzianej
3 łyżki stopionego masła
1 szklanka wody
sól do smaku

Wykonanie:

Zmieszać obie mÄ…ki, wlać letniÄ… wodÄ™, 


posolić i wyrobić ciasto aż stanie siÄ™ elastyczne (wyrabiać okoÅ‚o 15 minut) nastÄ™pnie ciasto zgnieść w kulÄ™ i odstawić na 15 minut. 


Gotowe ciasto podzielić na 16 równych kawaÅ‚ków, uformować maÅ‚e kulki, rozwaÅ‚kować na placki. 


Piec z dwóch stron na suchej patelni, po upieczeniu przechowywać w płóciennym woreczku.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz