Bitki wieprzowe duszone w winie z pomidorami

Potrawy z miÄ™sa wieprzowego wystÄ™pujÄ… w niezliczonych wariantach i pod różnymi nazwami. CzÄ™sto stosowane zamiennie okreÅ›lenia: "bitki", "rolada", wskazujÄ… na najpopularniejszy rodzaj zrazów – wykonywane z rozbitych i zawijanych plastrów miÄ™sa. U mnie dziÅ› w pomidorach- wyszÅ‚y naprawdÄ™ pysznie




Składniki:

½ kg miÄ™sa wieprzowego bez koÅ›ci
2 łyżki mąki
4 łyżki oliwy
½ szklanki wina wytrawnego
1 puszka pomidorów (400 gram)
4 zÄ…bki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól do smaku
papryka mielona do smaku
cukier do smaku
natka pietruszki

Wykonanie:

MiÄ™so opÅ‚ukać, natrzeć przyprawami i utÅ‚uc tÅ‚uczkiem, nastÄ™pnie miÄ™so przeÅ‚ożyć na patelniÄ™ i obrumienić na oliwie razem z mÄ…kÄ…. MiÄ™so przeÅ‚ożyć do rondla, podlać winem i dusić na bardzo wolnym ogniu okoÅ‚o ½ godziny. Pomidory z puszki przelać do miÄ™sa, wsypać zioÅ‚a, dodać zmiażdżony czosnek i udusić do miÄ™kkoÅ›ci. GotowÄ… potrawÄ™ posypać natkÄ… pietruszki i w razie potrzeby doprawić.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz