Szarlotka z orzechami

Pyszne połączenie jabłek z orzechami!



Składniki na ciasto kruche:

30 dag mÄ…ki pszennej
15 dag masła
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka smalcu
½ Å‚yżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie ciasta kruchego:


Połączyć składniki na kruche ciasto, schłodzić, a następnie wyłożyć nim tortownice, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch placka.


Następnie podpiec w temperaturze 250 stopni na złoty kolor i posypać orzechami zmieszanymi z wiórkami kokosowymi


( połową całej ilości mieszanki).

Składniki do nałożenia na placek:

1 kg jabłek
20 dag cukru
1 łyżka cynamonu

Wykonanie nałożenia na placek:

Jabłka obrać, zetrzeć , usmażyć z cukrem i cynamonem.

Wykonanie placka:

MasÄ™ jabÅ‚kowÄ… wyÅ‚ożyć na podpieczone ciasto z orzechami. 


Posypać resztÄ… orzechów z wiórkami kokosowymi , przykryć resztÄ… ciasta i dopiec w temperaturze 170 stopni. 


W miÄ™dzyczasie ubić 4 biaÅ‚ka na sztywno, dodać cukier , posiekane orzechy i wyÅ‚ożyć na placek pod koniec pieczenia. 


Zmniejszając temperaturę do minimalnej, zarumienić na złoty kolor pianę na placku i wystudzić w otwartym wyłączonym piekarniku.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz