Stożek ryżowo-jabłkowy z konfiturą zapiekany w pianie

Dziś trochę urozmaicony tradycyjny "ryż z jabłkami" -w formie stożka, okryty zapieczoną pianą waniliową.





Składniki:

15 dag ryżu
2 szklanki mleka
4 dag masła
10 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
40 dag jabłek
4 białka
Wiórki i tłuszcz do formy
Konfitura

Wykonanie:


Mleko zagotować z połową cukru, wsypać ryż, dodać masło i rozgotować na wolnym ogniu. Do przestudzonego ryżu dodać konfiturę do smaku (najlepiej domowej roboty) i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić i na patelni rozgotować z cukrem na marmoladkę. Formę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami i układać na przemian jabłka smażone z ryżem w formie stożka. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym , obłożyć deser i wstawić do nagrzanego piekarnika (pod górną spiralą) do zrumienienia. Gotowy deser polać dowolną konfiturą, można obłożyć sezonowymi owocami.

Tradycyjna Kuchnia