Puree grzybowe do słoików na zimę

Skoro już dziś pozostajemy w tamecie grzybów leśnych to podsunę wam mój ulubiony przepis na przetwory- właśnie z grzybami w roli głównej. Przetarte grzybki- puree, które używam przez całą zimę jako sos do makaronów i ziemniaków (jedynie po dodaniu śmietanki). Są również doskonałym dodatkiem do zapiekanek.



Składniki:

1 kg leśnych grzybów
3 dag soli
½ łyżeczki pieprzu
½ szklanki wody

Wykonanie:

Oczyszczone grzyby zalać pól szklanką gorącej wody, dodać sól i pieprz i gotować aż będą prawie miękkie. Następnie ostudzone grzyby drobno posiekać z wodą w której się gotowały i doprawić w razie potrzeby. Nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować na wolnym ogniu jedną godzinę. Następnie po dwóch dniach zagotować powtórnie przez pół godziny.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń