Marchewkowe ciasto z migdałami

Ciasto marchewkowe to mój ulubiony jesienny wypiek :) Marchewka mięknie podczas pieczenia, przez co ciasto jest miękkie i wilgotne, a do tego kolorowe- o barwach słonecznej jesieni.

Ciasto z dodatkiem marchewki nie jest jednak współczesnym wymysłem. Otóż już w czasach średniowiecza marchew była używana jako główny składnik wypieków. Cukier bowiem był towarem trudno dostępnym i drogim, a jak się okazało zawartość cukru z marchewce była bardzo wysoka.



Składniki:

5 jaj
20 dag cukru
2 łyżki alkoholu
9 dag mąki tortowej
Pół torebki proszku do pieczenia
20 dag płatków migdałowych
20 dag startej marchewki
Skórka z pomarańczy

Wykonanie:

Żółtka dokładnie ubić z cukrem, dodać startą marchewkę i wymieszać z resztą składników (mąką, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, drobno pokrojoną skórką z pomarańczy, alkoholem).



Białka ubić na sztywno, dodać do masy i piec w temp. 150 stopni około godziny.



 Polecam również:
Ciasteczka marchewkowe

Tradycyjna Kuchnia