Pieróg z warzywami (calzone)

Zdrowe i smaczne danie na wynos np. do pracy, uczelnię itp.

Składniki:

Mąka pszenna 40 dag
Olej rzepakowy 5 łyżek
Drożdże 2 dag
Mleka 1 szklanka
Szczypta soli

Składniki na farsz:

Warzywa na patelnię z przyprawami 1 opakowanie
Koncentrat pomidorowy 3 łyżki

Wykonanie:

 Z mąki, drożdży, oleju, soli i ciepłego mleka zarobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do podrośnięcia. Warzywa na patelnię przygotować według opisu na opakowaniu i ostudzić. Podrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, nadziać przygotowanymi warzywami, zlepić brzegi, oprószyć mąką. Wstawi ć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut. 

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz