Kotlety babuni

PoÅ‚Ä…czenie wieprzowiny z woÅ‚owinÄ…,  daje nam odpowiedniÄ… konsystencjÄ™ na wykonanie smacznych  mielonych. 

Składniki:

25 dag mielonej wieprzowiny
250 dag mielonej wołowiny
biała część pora
15 dag pieczarek
1 jajko
2 zÄ…bki czosnku
2 łyżki grysiku
sól i pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
bułka tarta do panierki
olej do smażenia

Wykonanie:

Pora umyć i razem z oczyszczonymi pieczarkami drobno posiekać. Połączyć z mięsem, grysikiem, przyprawami do smaku, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem i dwoma łyżkami ciepłej wody. Dokładnie wymieszać, formować podłużne kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju złociście z obu stron. Podawać z ziemniakami lub ryżem z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: