Nie wyobrażam sobie wigilijnego menu bez uszek z grzybami!
Ciasto:
350 g mąki typ 50035 g masła
200 ml gorÄ…cej wody (ok. 90 stC)
szczypta soli
Farsz:
100 g suszonych grzybów1 cebula
1 łyżka masła
½ Å‚yżeczki majeranku
Sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto: MÄ…kÄ™ przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzÄ…cÄ… wodÄ™, roztopić w niej masÅ‚o. CaÅ‚ość delikatnie przelewać do miski z mÄ…kÄ… – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. NastÄ™pnie najlepiej przykryć Å›cierkÄ… i odstawić na ok. 20 minut.Farsz: Grzyby opÅ‚ukać o namoczyć w niewielkiej iloÅ›ci wody (najlepiej przez noc). Ugotować w wodzie, w której siÄ™ moczyÅ‚y. Odcedzić, drobno pokroić, a wywar zostawić (np. do przygotowania sosu lub zupy). Grzyby dodać do uduszonej na maÅ›le, poszatkowanej cebulki. Doprawić.
super pomysł, musze wypróbować pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuń