Uszka z grzybami wigilijne

Nie wyobrażam sobie wigilijnego menu bez uszek z grzybami!


Ciasto:

350 g mąki typ 500
35 g masła
200 ml gorącej wody (ok. 90 stC)
szczypta soli

Farsz:

100 g suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
½ łyżeczki majeranku
Sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut.
Farsz: Grzyby opłukać o namoczyć w niewielkiej ilości wody (najlepiej przez noc). Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, drobno pokroić, a wywar zostawić (np. do przygotowania sosu lub zupy). Grzyby dodać do uduszonej na maśle, poszatkowanej cebulki. Doprawić.

Lepienie:

Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kwadraty o boku 4 cm. Na połowie ułożyć farsz, zlepiać w trójkąty, a następnie brzegi.  Gotować w osolonym wrzątku (5 minut po wypłynięciu)

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: