Uszka z grzybami wigilijne

Nie wyobrażam sobie wigilijnego menu bez uszek z grzybami!


Ciasto:

350 g mÄ…ki typ 500
35 g masła
200 ml gorÄ…cej wody (ok. 90 stC)
szczypta soli

Farsz:

100 g suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
½ Å‚yżeczki majeranku
Sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto: MÄ…kÄ™ przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzÄ…cÄ… wodÄ™, roztopić w niej masÅ‚o. CaÅ‚ość delikatnie przelewać do miski z mÄ…kÄ… – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. NastÄ™pnie najlepiej przykryć Å›cierkÄ… i odstawić na ok. 20 minut.
Farsz: Grzyby opłukać o namoczyć w niewielkiej ilości wody (najlepiej przez noc). Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, drobno pokroić, a wywar zostawić (np. do przygotowania sosu lub zupy). Grzyby dodać do uduszonej na maśle, poszatkowanej cebulki. Doprawić.

Lepienie:

Ciasto cienko rozwaÅ‚kować i wycinać kwadraty o boku 4 cm. Na poÅ‚owie uÅ‚ożyć farsz, zlepiać w trójkÄ…ty, a nastÄ™pnie brzegi.  Gotować w osolonym wrzÄ…tku (5 minut po wypÅ‚yniÄ™ciu)

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: