Kapuśniaczki drożdżowe z kiszonej kapusty

Drożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu)



Składniki na ciasto:

1 kg mąki pszennej typu 450
½ litra mleka
1 szklanka oleju
10 dag drożdży
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia

Składniki na farsz:

1/2kg kapust kiszona
30 dag pieczarek
2 białe cebule
masło klarowane do smażenia
zmielić
sól, pieprz do smaku

Wykonanie farszu:

Kapustę opłukać pod zimną wodą i ugotować do miękkości. Pieczarki oczyścić i podsmażyć z posiekaną cebulą. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku i zmielić w maszynce o grubych oczkach lub drobno posiekać.

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać resztę produktów, wyrabiać ciasto przez 15 minut i odłożyć w ciepłe miejsce  na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na pięć równych części i każde kolejno rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką w kształcie prostokąta o wymiarach około 12 cm x 40 cm. Na całej długości każdego ciasta nakładać farsz i zwinąć po długości trzy razy, po czym pociąć nożem  na kawałki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.

Tradycyjna Kuchnia

7 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne kapuśniaczki, z barszczykiem muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kapuśniaczki, bardzo apetycznie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W farszu jest wszystko, co lubię. Cebulka, pieczarki i kapucha. Tak mogę jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają puszyście i mega apetycznie! Chetnie bym sie skusiła na jedna lub dwie😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne i koniecznie do przygotowania na Święta :)

    OdpowiedzUsuń