Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne

Tradycyjna kuchnia polska, szczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:)



1. Pierogi i uszka

Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem.

2. Barszcz

To najbardziej fit danie wigilijne. Możemy jednak jeszcze je odchudzić: zastąpmy uszka np. buraczkami, na których został ugotowany.

3. Karp i inne ryby

Zrezygnujmy z panierki. Zamiast smażyć - upieczmy lub zdecydujmy się na rybę po grecku (duszoną) lub rybę w galarecie.

4. Śledzie

Spośród śledzi w oleju, w śmietanie czy solonych wybierzmy ten ostatni wariant. Ewentualnie śmietanę zastąpmy jogurtem.

5. Kutia lub kluski z makiem

Kutia ma aż 700 kcal w 100 gramach! To istna bomba kaloryczna. Możemy jednak lekko zmniejszyć tę ilość kalorii- rezygnując z gotowych mas makowych (zawierają dużo cukrów i zbędnych dodatków). Przygotujmy ją sami, dodając mniejszą ilość miodu, a większą ilością bakalii.

6. Kapusta z grochem

Zrezygnuj z zasmażki, już sam groch z kapustą jest wystarczająco kaloryczny.

7. Kompot z suszu

Nie dosładzaj, ewentualnie użyj odrobiny miody zamiast tradycyjnego cukru.

8. Zupa rybna lub grzybowa

Zrezygnuj z zabielania zup. Sam wywar z ryb i grzybów jest wystarczająco aromatyczny i pyszny; nie potrzebuje dodatkowego wzbogacenia smaku.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz