Tarta z budyniem i jabłkami

Proste i pyszne ciasto. Kruchy spód i słodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe.


 Składniki:

260 g mąki
150 g masła
1 jajko
Szczypta soli
3 łyżki cukru
1 budyń + mleko
1 kg jabłek
Cynamon
Cukier wanilinowy

Wykonanie:

Formę wysmarować masłem.
Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie części 2:3. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Większą częścią ciasta wyłożyć spód formy i podpiec około 15 minut w 200 stC.
W między czasie ugotować budyń z mlekiem (zmniejszając ilość mleka o około 30% w stosunku do tego co napisane jest na opakowaniu).
Jabłka obrać, pokroić na dowolne kawałki, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, następnie budyń i kratkę z pozostałego ciasta.
Włożyć ponownie do piekarnika i zapiec około 30 minut.



* jeżeli góra ciasta zbytnio się zarumieni to można przykryć je folią.

Tradycyjna Kuchnia