Proste i pyszne ciasto. Kruchy spód i słodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe.
Składniki:
260 g mąki150 g masła
1 jajko
Szczypta soli
3 łyżki cukru
1 budyń + mleko
1 kg jabłek
Cynamon
Cukier wanilinowy
Wykonanie:
Formę wysmarować masłem.Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie części 2:3. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Większą częścią ciasta wyłożyć spód formy i podpiec około 15 minut w 200 stC.
W między czasie ugotować budyń z mlekiem (zmniejszając ilość mleka o około 30% w stosunku do tego co napisane jest na opakowaniu).
Jabłka obrać, pokroić na dowolne kawałki, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, następnie budyń i kratkę z pozostałego ciasta.
Włożyć ponownie do piekarnika i zapiec około 30 minut.
* jeżeli góra ciasta zbytnio się zarumieni to można przykryć je folią.
Lubię takie tarty. Zapraszam do akcji 12 potraw na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńSmak jesieni :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle kusząca! :)
OdpowiedzUsuńpyszne jest takie ciacho
OdpowiedzUsuńnapewno zrobie w ten weekend; jednak zastapie cukier WANILINOWY, waniliowym zrobionym samodzielnie, prosze Was ludzie nie dodawajcie tego szajsu do swoich wypiekow, zachecam przeczytac z czego robi sie taki cukier Wanilinowy,,,
OdpowiedzUsuńbudyń i jabłka - bardzo lubię to połączenie :)
OdpowiedzUsuń