Placki ziemniaczane dwudniowe

Wykonanie ich jest proste i mało pracochłonne, ale... Wymaga czasu :) To pyszne połączenie racuchów z plackami ziemniaczanymi, podane na słodko z musem jabłkowym smakuje wybornie! Opłaca się zaczekać :)



Składniki:

2 ziemniaki
11/2 dag drożdży
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
1 szklanka mąki
2 łyżki stopionego tłuszczu
1 łyżka gorącej wody
szczypta soli
cukier do smaku
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i utłuc. Drożdże, cukier rozpuścić w ½ szklance ciepłej wody i dodać do ziemniaków, wymieszać i odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Następnie wsypać mąkę, posolić do smaku, dokładnie wymieszać i znowu odstawić do wieczora. Do ciasta wbić jajko, wlać tłuszcz i rozpuszczoną w jednej łyżce gorącej wody sodę. Dokładnie wymieszać, formować placki i smażyć powoli na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni na rumiano, często przewracając. Podawać z musem jabłkowym.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. palce lizać zapraszam do mnie
    http://filmowyzbiornik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne placki, takich jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń