Kotlety drobiowe z kaszą gryczaną

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Drobiowe kotleciki z dodatkiem kaszy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych.

Składniki:

30 dag kaszy gryczanej
30 dag mięsa drobiowego mielonego
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Składniki na sos:

100 ml kwaśnej śmietany
½ pęczka świeżego koperku
2 ząbki czosnku

Wykonanie sosu:

Koperek posiekać, połączyć ze śmietaną i zmiażdżonym czosnkiem.

Wykonanie kotletów:

Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Następnie ostudzić i wymieszać z mięsem, zmiażdżonym czosnkiem, jajkami i przyprawami do smaku. Wyrobić dokładnie masę. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć małe kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem śmietanowym.

Tradycyjna Kuchnia

5 komentarzy: