Rolada biszkoptowa bananowa

Uwielbiam słodkie rolady ! Można tworzyć wiele ciekawych wariacji smakowych- u mnie dziś o smaku bananowym. Mniam!



Składniki na ciasto:

4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 banany
cukier puder do posypki

Składniki na krem:

1 serek homogenizowany
2 dojrzałe banany
1/3 szklanki mleka
1 łyżka żelatyny
2 żółtka jaja
3 łyżki cukru pudru
1 cytryna

Wykonanie kremu:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącym mleku. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem, serkiem i bananami na gładką masę. Skropić sokiem z cytryny do smaku, połączyć z żelatyną i dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Następnie całość utrzeć, wymieszać bardzo starannie z mąką, proszkiem do pieczenia. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zwinąć w rulon razem z papierem do pieczenia, po czym owinąć ściereczką. Po ostudzeniu, lekko rozwinąć, posmarować kremem, włożyć do środka obrane banany, delikatnie ponownie zrolować i posypać cukrem pudrem. Odstawić w chłodne miejsce, po schłodzeniu kroić w grube plastry.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: