Makowiec jabłkowy

Pyszne, winne połączenie makowca z szarlotką. Pycha!



Składniki:

1 puszka masy makowej z bakaliami (850 gram)
1 margaryna
8 jajek
10 kaszy manny
10 dag wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy

Wykonanie:

Margarynę utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Następnie wsypać kaszę mannę z wiórkami i proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać mikserem. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odlać powstały sok i dodać do masy razem z ubitą na sztywno pianą z białek. Delikatnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej dużej formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.

Tradycyjna Kuchnia