Galaretka jajeczna z zielonym groszkiem

Pyszna, kolorowa przystawka.



Składniki:

9 jajek
1 łyżka octu
3 szklanki wywaru warzywnego
3 łyżeczki żelatyny
3 ogórki konserwowe
5 dag szynki
natka pietruszki
1 puszka groszku konserwowego
sól do smaku

Wykonanie:

Zagotować jeden litr wody z dodatkiem soli i octu i ugotować jajka w koszulkach, wbijając je nad samą powierzchnią wody. Po chwili jajka wyjąć (gdy białka dobrze się zetną) i ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a w międzyczasie przygotować wywar (może być z kostki) i rozpuścić w nim żelatynę. W szklanych miseczkach (3 szt.) układać warstwami- jajka po 3 sztuki, groszek, ogórki i szynkę pokrojone w kostkę oraz pokrojoną natkę pietruszki. Po czy zalać ostudzoną galaretką warzywną, odstawić w chłodne miejsce. Podawać z dobrym pieczywem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz