Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką

Pyszne połączenie sernika z makowcem, uwieńczone delikatną pianką!



Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
4 żółtka jaja
1 margaryna
2 łyżki smalcu
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek proszku do pieczenia
3 łyżki wiórek kokosowych
tłuszcz do formy

Składniki na masę serową:

1 kg sera
½ szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
1 Aromat waniliowy
2 jajka
4 żółtka jaja

+1 puszka maku z bakaliami

Składniki na piankę:
8 białek
1 szklanka cukru

Wykonanie masy serowej:

Ser zmielić dwa razy, następnie utrzeć z 1 szklanką  cukru i jajami, dodać resztę składników, a na koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać.

Wykonanie ciasta:

Margarynę posiekać z mąką, żółtkami, następnie połączyć z resztą składników i zarobić ciasto. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Na cieście rozłożyć mak z bakaliami, na nim następnie wyłożyć przygotowaną masę serową. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do zrumienienia około 40 minut.

Pod koniec pieczenia wyłożyć na placek ubitą na sztywno pianę z  cukrem i dopiec około 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia